Priče za dušu

Kćerka se žalila svome ocu na težak život i rekla da ne zna više kako se suprotstaviti životnim problemima i teškoćama, kako nema više snage za borbu; jer čim riješi jedan problem, već je pred njom drugi i teži od prethodnog.
Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama počela je ključati. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kave. Zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.

Kćerka se nije mogla strpjeti jer nije znala što njezin otac tim postupkom želi reći i dokazati.
Otac je isključio štednjak, izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kavom. Pogledao je kćerku i upitao: “Što vidiš?”
– “Vidim mrkvu, jaje i zrno kave”, odgovorila je.
Zatražio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je jako meka i krhka. Onda je zatražio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomiriši kavu, a ona se nasmijala kada je osjetila njen bogati miris.
-“Ali što sve ovo treba značiti”? – upitala je začuđeno.
-“Znaj, kćeri moja, da su i mrkva i jaje i kava prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim neprijateljem – ‘ključalom vodom’, ali se svaki od njih suprotstavio na različit način.
Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi.
Jaje je čuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tečnog u tvrdo stanje.
Dok je kava sasvim drugačija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv – ona je uspjela promijeniti vodu! A ti?
Jesi li mrkva koja je naizgled jaka, ali, čim naiđeš na manje prepreke i teškoće, oslabiš i gubiš snagu?
Ili si jaje mekog srca koje, kad naiđe na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce postaje tvrdo, jako i gorko?
Ili si zrno kave koje izmjeni vrelu vodu tako što je čini ukusnom i daje joj lijep miris.
Ako si kao zrno kave, ti svoju okolinu činiš boljom, vrijednijom, ti teškoću sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umjesto teškoće i problema, brige i tuge.
„Razmisli, kćeri moja, kako ćeš se suočiti sa svim problemima i teškoćama ovoga svijeta?!”

 

Kapljica vode

Jednom je jedan novinar pokušao isprovocirati Majku Tereziju:

“Majko Terezijo, vi sada imate sedamdeset godina. Kada umrete, svijet će izgledati isto kao i prije vas. Nakon svega truda koji ste uložili što se promijenilo u svijetu?”
Bez imalo nestrpljenja i s osmijehom koji osvaja odgovorila mu je: “Znate, nikada nisam htjela promijeniti svijet. Samo sam nastojala biti kapljica čiste vode u kojoj će se moći zrcaliti Božja ljubav. Čini li vam se to mala stvar? “Kao što se često događalo, u prostoriji nastade tajac. Nitko se nije usudio ništa reći. Majka se Terezija iznova okrenu prema novinaru pa mu kaza: “Zašto i vi ne pokušate biti kapljica čiste vode? Onda bi nas već bilo dvoje. Jeste li oženjeni?”
“Da, Majko Terezijo.”
“Kažite ovo i svojoj supruzi. Onda će nas već biti troje. Imate li djece?”
“Da, troje djece, Majko Terezijo.”
“Ispričajte to i svojoj djeci. Onda će nas već biti šestero.” Razmislimo i pokusajmo svi biti kapljica vode....

U našem vrtiću sretno odrastaju djece unutar 4 odgojne skupine o kojima brinu
6 odgajateljica, ravnateljica, kuharica i pomoćnica, zdravstveni voditelj, 2 stručna suradnika pedagoga, računovodstveni voditelj.

Dječji vrtić Sv. Pavla apostola

OIB: 47638288363

Adresa: Pujanke, 14, 21 000 Split

Telefon: +385 21 377099

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Skupine: 4 mješovite

Broj odgajatelja: 5 i ravnatelj

Stručni suradnici: 3

Radno vrijeme: 06.00 : 00-20.00

Ravnateljica: Anica Kraljević